sábado, 22 de mayo de 2010

UN CIM MÍTIC, EL PENYAGOLOSA

El Penyagolosa protagonista a Ver de Teruel.
La publicació Ver de Teruel publicà un ampli reportatge sobre el cim dels cims per als castellonencs, el Penyagolosa. Més conegut com “el pic” o “el cim”…tot un símbol , unaq mena de mite màgic i un orgull que molt reivindiquen amb caminades des de qualsevol lloc, més o menys prop, fins al cim. L´orgull és més patent si aquests caminants són de la terra. Molts de vosaltres ho sabeu perquè ho heu experimentat.

El cim té una alçada de 1813 metres i és el segon cim més alt del país valencià darrere Cerro Calderon al Racó d´Ademús. El Penyagolosa és una mena de “gran pedra” amb tres puntes: l´oriental és la més alta , la de la cara sur és una pare ton es practica escalada i per la part nort és per on, sovint, i a peu s´apropa el caminant.

Hi han uns pobles que, d´alguna manera, rodetgen el pic Penyagolosa són Vistabella, Xodos,puertomingalvo---a l´Aragó—Culla i Villahermosa del Río. A més és un entorn que etnològicament ens recorda l´època en que la gent vivía als masos amb els corrals, els llocs de guardar el gra i la palla, les seves eres degudament empedrades---on ara l´herba comença a apoderar-se—i tot això amb el protagonisme de la pedra en sec, sobretot en les desperdigades casetes.

El riu, per excelència, de la terra és el Carbó, naixement que recomanem es visite juntament amb el patrimoni etnològic---en forma de molins—que el rodetgen.
Un altre atractiu és el Santuari de Sant Joan de Penyagolosa que en temps passats va ésser un convent de “Cenobitas”…avui és un lloc especial per a moltes romeries, la més emblemática la dels peregrins de Les Useres.

Però el lloc més encisador és el barranc de La Pegunta, microreserva vegetal des de 1998 amb menys de 20 hectàrees i que es situa entre el santuari i la base del cim. En aquest barranc es conserven espècies botàniques ben rares, endèmiques i amenaçades. La Pegunta és una mena d´univers natural ben particular una mena de microclima amb tot el particularisme que això comporta.
L´any 2006 es declara tot el cim entre Vistabella, Xodos i Villahermosa del Río com a Parc Natural.

Aquest parc el creuen dos grans senders el GR-7 i el GR-33. Al GR-7 S´ACCEDEIX DES DE Castelló—província—de nord a sud, per l´interior passant pel mític riu Carbó. El GR-33 és el conegut com a sender de la Lluna Plena que és el que comunica transversalment les comarques del litoral amb el cim. Aquest , en un punt, conecta amb el GR-7. Part d´aquest senders és el que fan els PEREGRINS DE Les USERES
Tot i això per una de les coses que més destaca aquest lloc, el Penyagolosa és perla seva màgia, quelcom especial que despren…un refugi entre el mite i allò que es considera més sagrat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario