jueves, 27 de mayo de 2010

RECUPERANT LA MEMÒRIA

QUAN EL TINENT FUENTES ES VA TROBAR AMB EN QUICO SABATÉ.

Una calijona es casava, el seu dia, amb un Guàrdia Civil de fora vila, el tinent Fuentes. El destí portava a aquest a creuar-se amb d´un dels maquis més mítics, en Quico Sabaté. Pel poble si fa o no fa sempre s´ha contat, més o menys, la versió que narrava la revista Sàpiens ara fa un temps.....però nosaltres creiem a bé deixar constància d´aquesta troballa que va esdevenir tràgica pel tinent i ,també, per en Sabaté.
El tinent té un carrer dedicat al nostre poble, tot i que popularment sempre s´ha conegut més pel carrer de “la costereta” o “la costereta del rellotge”
A les acaballes dels anys cinquanta en Quico Sabaté era un dels homes més buscats per les autoritats franquistes, un maqui temut i rebel. Tant en Sabaté com la gran majoria de maquis eren persones acostumades a moure´s amb molt de pes, amb presses, a ésser silenciosos, estar alerta i a anar sempre armats.

Però, tot i que pot ser ell no ho sabia, era vigilat tant a una banda com a l´altra dels Pirineus. Tant les autoritats espanyoles com la gendarmeria francesa tenien a en Sabaté al punt de mira i d´aquesta manera tots sabien quan va passar-hi la frontera el dia dels Sants Innocents de 1959. Anava acompanyat amb quatre maquis més i tot i topetar-se, per l´estreta vigilància, amb la Guardia Civil i escapar ja eren molt més vigilats i de molt més prop. En Sabaté i els seus eren conills acorralats per caçadors amb ganes de penjar-se al currículum una bona peça. Tal com conta la revista d´història Sàpiens en un article recent:” La nit de l´1 i tot el 2 de gener del 1960, els guerrillers es van amargar als boscos de Banyoles.L´endemà al matí van arribar al mas Clarà, a Palol de Revardit, on les continues entrades i sortides de gent del mas van acabar alertant la guàrdia civil que van envoltar la casa. Els primers trets es van començar a sentir cap a les quatre de la tarda i, poques hores després, en fer-se fosc, els maquis van intentar sortir i fugir a través de la quadra. El primer en caure fulminat per una bala al cap va ser Francisco Conesa....”. També van ser abatuts en Antoni Miracle i Rogelio Madtrigal que van caure fugint pel bosc darrere el mas. Només quedava en Martín Ruíz i en Quico Sabaté. La Guàrdia Civil va decidir entar-hi a casa i metralla al primer, però no troben al peix gros.

Val a dir, gràcies sempre a l´esmentada publicació catalana, que tot i que la versió no oficial deia que es van rematar als maquis. La versió oficial, que també ens facilita Sàpiens, ens diu: “El gobierno militar de Gerona a las 15,28 del dia 4 comunica el encuentro sostenido por fuerzas de la Guardia civil con un grupo de cinco atracadores al este de la masía de “La Mola”, en la tarde de ayer y en la madrugada de este día,resultando cuatro atracadores muertos y otro que huyó, al parecer ,herido de gravedad. Parece ser que el herido que logró escapar es Sabater con herida en el tórax. Cinco brigadas de gendarme se hallan desplegados en la frontera”.

Estava clar que era en Sabater el que havia escapat,però greument---podríem dir mortalment ferit—entre les vaques, els matolls, el fang, la merda. Aleshores és quan apareix el tinent Fuentes que, segons conten, va dir:
-No tiréis que soy el teniente...No tiréis que soy el teniente.
Però en Sabater sí va tirar i acte seguit va repetir :
-No tiréis soy el teniente,,,,No tiréis soy el teniente.


Quico Sabater va enganyar als guàrdies i aconsegueix fugir caminant tota la nit. Segons conta Sàpiens: “La vigília de Reis va aconseguir pujar,ferit i moribund, en un tren a Fornells de la Selva....a l´entrada de Sant Celoni quan el maqui es recargolava per culpa del dolor i la febre, va saltar quan faltava poc més d´un quilòmetre per arribar a l´estació....”.

El mític maqui segueix el seu particular periple pel món de la supervivència. Una dona li diu on poder anar a curar-se,però al parèixer en Sabater es fica equivocadament a una altra casa i té les seves amb el veí. Els crits alerten a un somatent, en Abel Rocha . Així aquest s´acostava per una punta de carrer i un guàrdia per l´ altre.

Es produeix un tiroteig, el somatent dispara i el maqui des del terra fereig al somatent que torna a disparar amb la seva metralleta. Conten que els trts van desfigurar a en Sabater

No hay comentarios:

Publicar un comentario